Header image

Sonkei Special Heroes judotoernooi succes

Tweede editie van judotoernooi Sonkei voor leerlingen uit speciaal onderwijs.

Meppel, 14 april 2014 - “Een leuke en leerzame sportdag voor de deelnemers. Jezelf overwinnen stond bij menig wedstrijdje centraal. Mooi hoe de jonge judoka’s plezier beleefden aan de dag” vertelt Marcel Woudman van de Meppeler judoclub Sonkei. 

Net als bij de eerste editie werd samengewerkt met de landelijke organisatie Special Heroes die sportprogramma’s stimuleert voor het speciaal onderwijs. De Mackayschool uit Meppel en De Twijn uit Zwolle deden beide voor de tweede maal mee en de Enkschool eveneens uit Zwolle debuteerde op het judotoernooi.

Aan het toernooi dat gehouden werd in de Meppeler sportzaal van de Stenden Hogeschool deden ruim 60 leerlingen mee van het Speciaal Basis Onderwijs. Kinderen met een taal / spraak stoornis,  auditieve beperking en leerlingen met een verstandelijke en/of lichamelijk beperking of chronische ziekte werden op lengte, vaardigheid en gewicht ingedeeld in gemengde poules. “En dat gaat heel goed samen in zo’n toernooi als dit” vertelt Berend Jan Kroesen, projectleider van Special Heroes. “we hebben aangepaste regels en samen met Sonkei en andere judodocenten hebben we alle deelnemers vooraf een viertal lessen op hun school gegeven waardoor we met wat aangepaste regels een leerzaam sportevenement voor de leerlingen organiseren. Opkomen voor jezelf en genieten van je prestatie staat centraal. Ook als je tweede wordt in het wedstrijdje is het een mooie prestatie” zegt Kroesen. Iedereen won dan ook een medaille en 3 leerlingen die niet mee konden doen wonnen een aanmoedigingsprijs.

Jan Nip is judodocent bij Sonkei en heeft speciaal bij de Judobond Nederland cursussen gevolgd voor judoleraar in de zorg. Nip; “Ook voor deze leerlingen wordt het sporten met anderen gewoon, dat maakt dat Sonkei dit toernooi graag jaarlijks wil blijven organiseren. Volgend jaar waarschijnlijk zelfs in onze eigen nieuwe accommodatie. Moet lukken in de planning. Bovendien hebben wij net binnen onze judoclub en met de Mackayschool afgesproken dat wij nog dit jaar een pilot gaan opstarten om in onze eigen dojo (judozaal) sportaanbod te geven voor leerlingen die extra aandacht nodig zijn. De inschrijving voor deze lessen is inmiddels geopend”.

De leerlingen en Sonkei kijken alweer uit naar de volgende editie van dit bijzondere judo-evenement.

Foto’s van het judotoernooi zijn te vinden op www.sonkei.nl