Header image

Sonkei Nieuwbouw

Meppel, 15 oktober – Afgelopen weekend heeft de Meppeler judoclub Sonkei met de onthulling van een kleurrijk bouwbord haar bouwactiviteiten een officiële start gegeven. Met een aaneenschakeling van judobanden uit de judoloopbaan van bestuurslid Marcel Woudman werd een groot dekzeil naar beneden getrokken. Sonkei werkt al ruim twee jaar aan de voorbereiding van het nieuwbouwplan en nu schiet het gebouw op sportpark Koedijkslanden uit de grond. “Het wordt een prachtige dojo”, vertelt Woudman.

Het was het een klus om te komen waar we nu zijn maar dan ineens gaat het heel snel. Vier jaar na onze oprichting realiseert Sonkei haar eigen sportcentrum. En wat voor een, het vloeroppervlakte is maar liefst 475 vierkante meter. Ruim genoeg voor twee gelijktijdige lessen op de zachte mat (tatami). Natuurlijk maken wij er opnieuw een zwevende vloer in. In onze huidige zaal is dat immers een groot succes gebleken. We zitten straks pal naast de ijsbaan en midden tussen de andere sporten. Leuk om judo, jiu-jitsu en karate naar het sportpark te brengen.” Sonkei heeft haar plekje op de sportkaart van Meppel wel gevonden. Er trainen wekelijks ruim 200 sporters bij Sonkei en ze presenteren jaarlijks projecten als Schooljudo, naschoolse trainingen, kennismakingscursussen en met haar Special Heroes toernooi won de club afgelopen jaar de Sportvernieuwingsprijs. Judo staat weer volop in de belangstelling en met het eigen centrum wil Sonkei vol aan de slag om door groeien.

Het was een lange aanloop, Sonkei is ruim 2 jaar met de gemeente in gesprek geweest over mogelijke locaties en groeiscenario’s en uiteindelijk werd gekozen voor de plek naast de ijsbaan. Dat was het meest kansrijk aldus de bestuurders van de club. Penningmeester George Kroes: “Afgelopen periode hebben wij maar liefst 7 locaties onderzocht op haalbaarheid, maar telkens moesten we onze huisvestingsplannen aanpassen. Bestemmingsplannen, parkeerplaatsen, onduidelijk toekomstplan, aanfietsroutes, hoge huurprijzen, vele belemmeringen hebben we doorgemaakt maar op deze locatie konden we zelfstandig een gedegen plan presenteren en kregen we ondanks de huidige economisch zware tijd ons plan sluitend.”

We hebben een prachtige start van onze club gehad vanuit een huursituatie. Daar hebben we onze club goed kunnen opbouwen. We hebben een goede ledenontwikkeling doorgemaakt en met het nieuwe pand denken we opnieuw een stap te kunnen maken in de groei van de club.”