Header afbeelding

Karate

De weg van de harmonie

Wado ryu betekent: ‘de weg van de harmonie’. Traditioneel Wado ryu Karate-do streeft naar harmonie tussen lichaam en geest door middel van oude krijgskunstoefeningen, waarin zelfverdediging, filosofie en lichaamskunst gecombineerd worden. Niet alleen het bereiken van bepaalde fysieke einddoelen, maar juist het leerproces, de weg, staat centraal. Fysieke aanleg is van ondergeschikt belang. Daarom is traditioneel Wado ryu Karate-do geschikt voor iedereen.

Achtergrond: karatedo

De geschiedenis van Karate-do is nauw verbonden met die van het Zen-boeddhisme, en gaat terug naar het oude China.

De grondlegger van het Zen-boeddhisme, Bodhi Dharma (± 500 jaar V.C.) vond de lichamelijke conditie van de monniken die hij onderwees slecht en ontwikkelde een systeem van geestelijke en lichamelijke oefeningen.

Uit deze oefeningen ontstond een systeem van ongewapend gevecht dat later zijn weg vond door heel China, en naar het eiland Okinawa.
In de 15e eeuw werden tijdens de Sho dynastie, door de Japanse overheersers alle wapens op Okinawa verboden. In deze periode werd het ongewapend gevecht ongekend populair. Het Karate-do (‘weg van de lege hand’) en ook het Kobujutsu (dat staf, sai en alledaagse landbouw-werktuigen als wapens leert gebruiken) werden geboren.

Oorspronkelijk werd het Karate-do alleen ‘s nachts in het geheim beoefend. In 1921 werd het onder leiding van Gichin Funakoshi geïntroduceerd in Japan.

Wado ryu

Een van de eerste leerlingen van Funakoshi was Hironori Ohtsuka, een grootmeester in Jiujutsu (Shinto yoshin ryu jujutsu kempo).

Hij ontwikkelde het Wado ryu Karate-do door het Japanse Jujutsu te combineren met de beste elementen van Okinawaans Karate-do. Het Wado ryu Karate-do onderscheidt zich dan ook van andere Karate-do-stijlen doordat het naast de gebruikelijke Karate-do technieken ook veel worpen, grepen en klemmen kent.

Een aanval wordt vaak ‘zacht’ en meegaand, met gebruikmaking van de energie van de tegenstander,geneutraliseerd.
Karate-do is een lichaamskunst waarbij de persoonlijke ontwikkeling centraal staat. Om bij de complexe bewegingen tot resultaat te komen moèten lichaam en geest in evenwicht samenwerken. Zo wordt het mogelijk harmonie van lichaam en geest te bereiken.

Budo
Budo betekent: ‘weg van de krijgskunst’. Karate-do is een krijgskunst. Daarom worden de oefeningen traditioneel uitgevoerd, in de oorspronkelijke effectiviteit, vorm en ‘spirit’.

Sport
Tijdens de training wordt aandacht besteed aan de opbouw van lichamelijke conditie, lenigheid en spierkracht, noodzakelijk voor het beoefenen van Karate-do. Dit is het sportieve element in Budo.

Zelfverdediging
Beoefening van Karate-do maakt u zelfverzekerd, verandert uw uitstraling en scherpt uw zintuigen en motoriek. Daarin ligt de werkelijke zelfverdediging besloten. Zoals Funakoshi sensei het formuleerde: ‘Een vermeden gevecht is een gewonnen gevecht’.

Karate

Wado-ryu